Alle vertrekhavens Friesland in het overzicht

Sinds het seizoen 2019 bieden wij (Platbodemverhuur Friesland - Sailcharter Leeuwarden) vanuit volgende plaatsen in Friesland platbodems in verschillende afmetingen te huur aan.

In nieuw venster openen


Klik op het ankersymbool op de kaart en kijk direct naar de bijbehorende ligplaats en haven.

Vertrekhaven Stavoren: Welke mogelijkheden? Welke voordelen ?

Lemsteraak ELISABETH

Stavoren ligt direct aan de Friese kust en de ligplaats van de Lemsteraak ELISABETH is in de binnenhaven. Voor gasten met weinig ervaring op platbodems, bieden de grote binnenwateren zoals Fluessen en het Heegermeer prima mogelijkheiden om de eerste stappen met een Lemsteraak te ondernemen. Er is geen sluis en u kunt zich op uw gemak voelen met de Lemsteraak. Naar het oosten / noordoosten zijn prachtige plaatsen, zoals Heeg, Woudsend ... en de mogelijkheid om te verblijven in een van de ontelbare plaatsen van de Marrekrite in de natuur. Met veel wind op de Waddenzee en op het IJsselmeer bieden de Friese meren en binnenwateren een uitstekend beschermd vaargebied.

Vanaf de ligplaats van de ELISABETH vaart men in ongeveer 15 minuten naar de sluis om dan het IJsselmeer op te gaan. Afhankelijk van de windrichting zeilt u langs de Friese kust naar het noorden (Hindeloopen, Workum, Makkum) om vervolgens de sluis Kornwerderzand te passeren om een Waddenzee cruise te maken.

Als u (nog) niet op getijwater wilt zeilen, biedt het IJsselmeer leuke en interessante bestemmingen in bijna elke windrichting. Enkhuizen met zijn openluchtmuseum, het pitoreske Monnickendam met de mogelijkheid om vanuit hier met een bus naar Amsterdam te gaan, Lelystad met de Bataviawerf, om er maar een paar te noemen.

Vertrekhaven Leeuwarden: Welke mogelijkheden? Voordelen?

Lemsteraak VROUWE FRANCISKA, Zeeschouw DOLLE DRIES, Stevenaak AALTJE ENGELINA,

Vanuit Leeuwarden bent u in max. 3,5 uur aan de Friese kust, in de havenstad Harlingen. U vaart op het Van Harinxmakanaal, passeert onderweg enkele 12 meter brede bruggen waar u misschien voor de een of de ander brug moet wachten. Dit zijn ideale situaties om het manoeuvreren met de gehuurde platbodem een beetje te oefenen en om de vaar- en manoeuvreereigenschappen van het gehuurde schip te leren kennen. Met de juiste windrichtingen kunt u ook op dit brede kanaal zeilen (op de rolfok).

Leeuwarden is het ideale vertrekpunt voor zeiltochten op de Waddenzee. Binnen een week kunt u alle Friese eilanden, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bereiken. Met oostelijke wind vaart u via Dokkum, het Lauwersmeer en in Lauwersoog gaat u door de sluis het wad op naar Schiermonnikoog en daarna richting westen, tot u van Vlieland naar Harlingen zeilt en vandaar terug naar Leeuwarden vaart. Met zuidelijke of westelijke winden vaart u deze zeiltocht net andersom.

Als er veel wind is (of voorspelt) is het aan te raden om via de Staande Mastroute naar Grou te varen en verder de route naar Sneek te nemen. De Friese binnenwateren hebben hun eigen charme, er is onderweg veel te zien en te doen, leuke kleine plaatsjes, die uitnodigen om de nacht te verblijven, tevens zijn er ook vele steigers gebouwd in de natuur, en u kunt ook overnachten op een eiland, ...

Vertrekhaven Heeg: Welke mogelijkheden? Welke voordelen ?

Lemsteraak ZEPHYRUS, Vollenhovense Bol IRREGJE HELENA, Zeeschouw TRIJEMANSKIP

Heeg is de thuishaven van de Lemsteraak ZEPHYRUS, de Zeeschouw TRIJEMANSKIP en de Vollenhovense Bol IRREGIE HELENA. Vanaf de ligplaats in de haven heeft u directe toegang tot het Heegermeer, een groot meer dat zuidwaarts verder gaat naar het binnenmeer Fluessen en uiteindelijk via een kanaal naar Stavoren aan de kust naar het IJsselmeer leidt. Het Heeger Meer en Fluessen zijn een ideaal zeilgebied voor de ondiepe Vollenhovense Bol, talloze overnachtingsmogelijkheden in de natuur of op een eiland. Een ideaal gebied om met het gehuurde zeilboot een beetje te oefenen en om de zeil- en manoeuvreereigenschappen van het schip te leren kennen.

Vanuit Heeg is het mogelijk naar het noorden te varen (zeilen), een stuk over het Prinses-Magriet-Kanaal in de richting van Sneek (ongeveer 10 kilometer verder naar het noorden). Ook het Sneekermeer is een vrij groot meer met ontelbare overnachtingssmogelijkheden van de Marrekrite. Sneek als een speciaal watersportcentrum is natuurlijk altijd een overnachting waard. Het is mogelijk om verder naar het noorden (zeilen) naar Grou te varen met het Pikmeer en het aangrenzende natuurgebied "De Alde Feanen", een voormalig veengebied dat in elk seizoen een speciale charme biedt.